پشت پرده عدم قرائت فساد در بنیاد شهید در مجلس
فساد در بنیاد شهید آنقدر گسترده بوده است که زمانی نماینده مجلسی مدعی شد افشای این فسادها در جامعه بی اعتمادی ایجاد می کند. عده ای دیگر مدعی شدند که دست های پشت پرده مانع قرائت گزارش تحقیق و تفحص از بنیاد شهید است. همزمان رئیس وقت بنیاد کسانی که این ادعاها را مطرح می کردند را لعنت می کرد؛ با این وجود هنوز هم که هنوز است، گویا عدم قرائت گزارش تحقیق و تفحص از این نهاد پشت پرده هایی دارد
بی گمان، یکی از مهمترین کارهایی که در مجلس نهم صورت گرفت، تحقیق و تفحص از نهادهای اقتصادی وابسته به بنیاد شهید بود که به گفته اعضای کمیته تحقیق و تفحص، شامل هزاران برگ سند از تخلفات مالی رخ در این نهاد بوده است.
به گزارش «تابناک»، عدم شفافیت مالی، وجود شایبههای مختلف در بخشهای اقتصادی بنیاد و کشف اختلاس ۱۵میلیارد تومانی و همچنین حیفومیل بیش از ۱۷۰میلیارد از داراییهای بانک دی در صرافیها، از جمله دلایل پیگیری این طرح توسط نمایندگان مجلس نهم بوده است.
بنا بر این گزارش، فعالیت هیأت تحقیق و تفحص از تیرماه سال ۱۳۹۲ آغاز شد. بنا بر آیین نامه داخلی مجلس، این کار باید پس از شش ماه به پایان میرسید، ولی پس از پایان این مهلت، نمایندگان مجلس تصمیم گرفتند، شش ماه دیگر زمان تحقیقات را افزایش دهند.
در آن زمان، یکی از نمایندگان مجلس درباره علت طولانی شدن تحقیق و تفحص و تمدید دوباره آن گفت: قرار بر این بود تا اواخر پاییز، این تحقیق و تفحص به سرانجام برسد، ولی در کمال ناباوری، دیدیم هر چه جلوتر میرویم، ابعاد فسادها گستردهتر میشود. به همین دلیل، تصمیم گرفتیم زمان بیشتری صرف این پرونده کنیم.
سرانجام کار کمیته در همان روزهای واپسین سال 92 به پایان رسید و مقرر شد تا گزارش اولیه آن در صحن علنی خوانده شود، ولی هرگز انتظار به پایان نرسید و این گزارش از تریبون مجلس قرائت نشد.
امیر خجسته، رئیس کمیته تحقیق و تفحص در آن زمان بارها اعلام کرد، دست هایی پشت پرده هست که مانع به نتیجه رسیدن این گزارش می شود.
وی که به هیچ عنوان حاضر به افشای اطلاعات تفحص نمی شد، در جایی گفته است: تا زمان قرائت این گزارش، نمیتوان در این باره صحبت کرد، ولی باید این را گفت که از مسیرهای بسیاری برای اعمال نفوذ در تغییر مسیر تحقیق و تفحص وارد شدند که البته به نتیجه ای نرسید.
همزمان با این ادعای رئیس کمیته، غلامعلی جعفرزاده در مصاحبه ای اعلام کرد: ابعاد فساد در بنیاد شهید به قدری زیاد است که افشای آن ممکن است در جامعه ایجاد نوعی بی اعتمادی کند.
اما در همان زمان، این ادعاها با واکنش رئیس سابق بنیاد روبه رو شد و زریبافان در مصاحبه ای به روزنامه شرق گفت: بر پدر کسی که این کار را کرده و کسی که درباره مباحث مالی در بنیاد شهید در زمان مدیریت من دروغ گفته، لعنت! عملکرد من روشن است. یک سال تلاش کردند، ولی نتیجهای نداشت. هر چه مربوط به زریبافان به دست آوردهاند، رو کنند.
با این حال، بیش از دو سال است، کار تحقیق و تفحص از بنیاد شهید تمام شده است و ماحصل 110 هزار ساعت کار مفید روی این پرونده، سی هزار برگ سند است که اکنون در دفتر رئیس مجلس خاک می خورد.
دلیل قرائت نشدن گزارش در مجلس چیست؟
مجلس تنها زمانی می تواند گزارش تحقیق و تفحصی را قرائت کند که این تفحص به تصویب اعضای کمیسیون و اعضای کمیته تفحص کننده رسیده باشد. اخبار رسیده حکایت از آن دارد که گزارش این تحقیق و تفحص هرگز در مجلس تصویب نشده است.
گویا نمایندگان عضو کمیته بعد از مشخص شدن ابعاد مختلف تخلفات مالی در بنیاد و پس از پایان کار تحقیق و تفحص، دیگر حاضر به امضای آن نشده اند.
در همین ارتباط، یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی و از اعضای کمیته تحقیق و تفحص از بنیاد شهید در گفت و گو با تابناک از راز این ماجرا پرده برداشت.
این نماینده که نخواست نامش فاش شود، اظهار داشت: در آن زمان، رئیس بنیاد شهید توانست رگ سیاسی اصولگرایان مجلس نهم را تحریک کند. در آن زمان فضا به گونه ای بود که می گفتند، می خواهند از این حربه برای انتخابات استفاده کنند و شما نگذارید مسائل بنیاد شهید ابزاری برای استفاده در انتخابات شود.
وی در ادامه افزود: برخی از اصولگرایان بجد مانع این کار شدند، والا اعضا حرفی در این باره نداشتند و بر این باور بودند که گزارش را باید به قوه قضاییه داد تا پیگیری شود، ولی این افراد در هیچ شرایطی راضی نشدند و تنها به فکر زمان کشی بودند.
نکته دیگری هم که باعث شد تا این مسأله کش دار شود این بود که رئیس کمیته، این مسأله را به شدت شخصی کرد. در آن زمان ما به ایشان گفتیم، این کار برای رضای خدا انجام شده و اگر تخلفی شده، باید به آن رسیدگی کرد، که البته تخلفات بسیار وحشتناکی در آنجا اتفاق افتاده بود.
متأسفانه خجسته در مصاحبه های خود، آنچه مجموعه زریبافان می خواست، انجام داد و خجسته نیز ناخواسته در دام آن افتاد و این موضوع سیاسی شد.