روزنامه هم میهن: به سران دولت آمار و ارقام غلط می دهند؛ رئیسی و معاون اول چون چیزی از اقتصاد نمی دانند آن عددها را می پذیرند
هم میهن نوشت:آخر هفته گذشته ابراهیم رئیسی به خراسان جنوبی رفت و از تصمیمات دولتش برای کاهش تورم گفت و در نهایت عنوان کرد: «در دولت مردمی علاوه بر اینکه توانستیم کسری بودجه ۴۸۰ هزار میلیارد تومانی را بدون چاپ پول یا استقراض از بانک مرکزی و با ایجاد منابع درآمدی جدید برطرف کنیم، توانستیم ۵ هزار کارخانه تعطیل و نیمهتعطیل را احیا کرده، تولید کالاهای اساسی را ۲۲ درصد افزایش دهیم و شاخصهای اقتصادی مثل نرخ رشد را مثبت کنیم.»
او در حالی از رکوردشکنی دولت سیزدهم خبر داد که به باور کارشناسان اقتصادی تسویه کسری ۴۸۰ هزار میلیاردی آن هم با یک روش منطقی و قانونی میسر نیست و احتمالا در این زمینه به رئیسجمهور اطلاعات غلط و یا بهتر بگوییم، ناقص دادهاند.
قابل پیشبینی بود که عبدالناصر همتی که تا دو سال پیش سکان هدایت بانک مرکزی را برعهده داشت و به زیر و بم اعداد و ارقام آگاه است، به سخنان ابراهیم رئیسی واکنش نشان دهد. او در صفحه شخصی خود نوشت که کاهش خالص بدهی بخش دولتی به بانک مرکزی، از شهریور ۱۴۰۰ تا فروردین۱۴۰۲، به میزان ۱۳۷ همت، به معنای کاهش بدهی دولت به بانک مرکزی نیست و اتفاقاً در مدت یادشده بدهی دولت به بانک مرکزی به میزان قابلتوجهی، افزایش نیز داشته است.
علی سعدوندی کارشناس اقتصادی می گوید: متاسفانه به ایشان گزارشهای نادرستی داده میشود و او نیز همان را عنوان میکند. آقای رئیسجمهور، افرادی که چنین گزارشهایی را ارائه میکنند مورد بازخواست قرار دهد چون این روند و اینگونه اظهارنظرها برای کشور اصلا خوب نیست.
او در باره ادعای عدم چاپ پول معتقد است: هرگونه تبدیل درآمد ارز به پایه پولی، چه درآمد نفتی باشد و چه برداشت از صندوق توسعه ملی، دقیقاً معادل استقراض از بانک مرکزی است. همچنین هرگونه اضافهبرداشت از نظام بانکهای تجاری در نهایت به بانک مرکزی تحمیل خواهد شد و اینگونه بانکهای تجاری از بانک مرکزی اضافهبرداشت خواهند داشت که این هم معادل اضافهبرداشت از این بانک است.
او گفت:متاسفانه اینگونه بازیها کشور را به قهقرا میبرد. اینگونه است که گزارشهایی به رئیسجمهور داده میشود که مثلا نرخ تورم در مردادماه نهتنها افزایش نیافته بلکه کاهش داشته است، یا رشد نقدینگی را در سطح ۲۶ درصد از طریق تحمیل محدودیت بر نظام بانکی نگه میدارند. محدودیتهای ایجادشده باعث شده که نقدینگی رشد نکند ولی نسبت پول در نقدینگی و پایه پولی در حال رشد باشد.
به نظر من کنترل تورم در ایران کار بسیار سادهای است ولی نه با سیاستهایی که دولت سیزدهم پیش گرفته است، اتفاقا رفتار دولت باعث ادامه یافتن تورم خواهد شد. گاهی صحبت از این میشود که تیم اقتصادی دولت باید تغییر کند اما اگر دقت کنیم اتفاقا تیم اقتصادی دولت عوض شده و رئیس بانک مرکزی، رئیس سازمان برنامه و بودجه و وزیر صمت و… جای خود را به افراد دیگری دادهاند منتهی سال به سال دریغ از پارسال، پس بنابراین با تغییر تیم اقتصادی مشکل حل نخواهد شد.
مشکل بزرگ دولت این است که یک استراتژیست اقتصاددان ندارد و متاسفانه جناب ابراهیم رئیسی و معاون اول ایشان هیچگونه تخصصی در امر اقتصاد ندارند و به همین دلیل وقتی گزارشهای نادرست به آنها داده میشود، نمیتوانند آن را به خوبی تشخیص دهند